Aardbei: van de plant, op je bord

In de volle grond, of in bakken op je terras: aardbeien passen overal. Ze groeien snel en makkelijk dus zet de beschuitjes maar vast klaar.

Aardbeien, officieel Fragaria, zijn typische zomervruchten. Fragaria is familie van de Rosaceae, waar ook andere fruitige toppers toe behoren zoals appel, peer, pruim, kers, abrikoos, perzik, bramen en frambozen. Er bestaan hangende en klimmende aardbeienplantjes die onderverdeeld worden in vroege, middelvroege en late rassen en zelfs doordragende rassen. Wanneer je rassen plant van verschillende periodes kun je lekker lang blijven plukken. Aardbeien zijn gemakkelijk in verzorging en geven het ultieme gevoel van groene vingers, ook als je die niet hebt. 

HERKOMST

Oorspronkelijk komt de aardbei uit Noord- en Zuid- Amerika. Hij heeft de oversteek naar Europa halverwege de 18-de eeuw gemaakt. Door kruisingen zijn de huidige stevige rassen ontstaan, die makkelijk vruchten geven en minder ziektegevoelig zijn. De aardbei staat symbool voor de perfecte vriendschap. 

TRIVIA

  • Aardbeien zijn rijp wanneer ze helemaal rood zijn. Pluk ze voorzichtig, gebruik bij voorkeur een schaartje.
  • Aardbeien komen in de natuur ook in het wild voor. Ze zijn dan kleiner en minder smakelijk.
  • Verse aardbeien zijn supergezond en hebben een hoog gehalte aan vitamine C. Een extra reden om er lekker veel uit je eigen tuin te plukken.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Kwekers Trots maakt gebruik van analytische cookies en vergelijkbare technieken om je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Check ons cookiebeleid.