Appeltjes der liefde

Witte bloemen, groene bessen, oranje kogels – er is maandenlang van alles te beleven met deze allround tuinplant.

Oranjeboompje (Solanum pseudocapsicum) heeft als bijnaam ‘appeltje der liefde’ en dat is niet zo vreemd. Het is een romantisch struikje dat erg tot de verbeelding spreekt, omdat hij eruit ziet als een mini sinaasappelboom. Tussen de donkergroene golvende blaadjes groeien eerst witte stervormige bloemen. Als die bestoven zijn, worden het groene bessen die steeds feller oranje kleuren en aan de plant blijven zitten. Die bessen zijn giftig. Gebruik een Oranjeboompje dus alleen als sierplant en hou hem buiten bereik van kleine kinderen en huisdieren. 

STATUSSYMBOOL VAN DE ARISTOCRATIE 

Het oranjeboompje hoort bij de nachtschadefamilie, een grote en veelzijdige plantenfamilie met zowel giftige soorten als voedselplanten, zoals aardappel, aubergine en tomaat. Het struikje is inheems in Midden-Amerika waar de plant zo weelderig tiert dat men hem ook wel eens als onkruid beschouwt. Dankzij Portugese zeevaarders kwam het oranjeboompje via Madeira naar Europa, waar het een statussymbool van de betere kringen werd. Vooral in de nazomer en herfst is het een echte blikvanger, door de felgekleurde bessen, sterke bladgeur en mooie compacte plantvorm. 

ORANJEBOOMPJE TRIVIA 

  • De officiële naam Solanum is een verbastering van het Latijnse woord ‘solani’ dat troosten betekent: enkele soorten Solanum hebben een pijnstillende, sussende werking.

  • De tweede naam pseudocapsicum geeft aan dat de plant lijkt op Capsicum, de peperplant.

  • ‘Appeltje der liefde’ is een knipoog naar het Bijbelverhaal waarin Eva een appel van de boom der wijsheid plukt waarna zij en Adam het paradijs moeten verlaten.

  • Door de oranje kleur en het tijdstip waarop de bessen aan de plant zitten, heb je er niet alleen in de zomer plezier van, maar is het oranjeboompje ook een passende match met het najaar en Halloween.

 

  • De plant houdt van voedzame, vochtige grond.

  • De ideale standplaats voor het oranjeboompje is halfschaduw tot zon.

  • Geef ‘m gerust ruim water, want de kluit mag niet uitdrogen.

  • In de zomer maak je een oranjeboompje blij met twee keer per maand plantenvoeding.

  • Het oranjeboompje kan als kuipplant overwinteren op een lichte, koele vorstvrije plek, zoals de schuur, een kasje of een logeerkamer. Vanaf mei kan hij dan weer naar buiten.

 

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Kwekers Trots maakt gebruik van analytische cookies en vergelijkbare technieken om je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Check ons cookiebeleid.