Aster

Sprankelende sterren van nazomer tot late herfst. Aster bloeit door waar andere tuinbloeiers het voor gezien houden, tot laat in het najaar.

Aster is een najaarsbloeier in de categorie ‘Waar voor je geld’. Dat wil zeggen dat de plant niet alleen een rijke bloempracht te bieden heeft, maar ook opmerkelijk veel groen.     

GOED GEVOEL VOOR TIMING

De late bloei van aster wijst op overlevingsinstinct en strategisch inzicht. Als de naaste concurrentie verzwakt en afsterft profiteert de plant van meer zonlicht kunnen vangen. Ook storten insecten zich massaal op de plant voor een maaltje, omdat hij als enige nog bloeit. Hiermee is de onderlinge bestuiving meer dan goed geregeld. Het is niet ongebruikelijk om rond één aster een begerige vlinder, hommel en een paar bijen te zien, allemaal op zoek naar nog een laatste beetje nectar.    

VERZORGINGSTIPS

  • Aster houdt van een standplaats van volle zon tot halfschaduw.

  • Tijdens het groeiseizoen heeft aster graag een vochtige kluit.

  • Op heel warme najaarsdagen gaat aster een beetje hangen als teken dat hij water dan wel een koele plek nodig heeft.

  • Voor wie aster gaat verpotten: de plant heeft het liefst kalkrijke potgrond.

  • Astersoorten die ver de hoogte inschieten, kunnen soms topzwaar worden door hun bloemen. In de lente één tot twee keer de jonge scheuten in de plant weghalen zorgt voor een stevigere, bredere en minder hoge groei die de bloemen wel kan dragen.

  • Na de bloei stevig terugsnoeien. In de lente kan de kluit eventueel gescheurd worden om er twee asters van te maken, maar de plant heeft daar wel onder te lijden. 

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Kwekers Trots maakt gebruik van analytische cookies en vergelijkbare technieken om je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Check ons cookiebeleid.