Druif

Deze klimplant geeft een heerlijk vakantiegevoel en doet denken aan berghellingen vol met druivenstruiken in Duitsland, Zwitserland, Frankrijk of Italië.

KLEUREN EN VORMEN

De druif, oftewel Vitis vinifera, woont graag in je tuin, op het balkon en terras. Blauwe of witte druiven zijn er in veel smaken en plantvormen. De meeste zijn zelfbestuivend. De druivenstruik ziet er aantrekkelijk uit met jonge blaadjes en bloemetjes en natuurlijk de druiven aan het eind van de zomer. Het is dan oogsttijd en geniettijd. 

HERKOMST

De plaats van herkomst van de druif is niet helemaal bekend, waarschijnlijk het Zwarte-Zeegebied. De druif wordt wel in veel landen geproduceerd, voor het maken van wijn of rozijnen. De meeste druiven groeien in Midden- en Zuid-Europese landen waar het klimaat lekker zonnig en warm is. Ook in Nederland is de productie van druiven steeds populairder. Dat geeft al aan dat het hebben van een druivenstruik in je eigen

VERZORGING

  • De druif staat graag op een zonnig plekje, daar rijpen de vruchten lekker. Kies een plek waar de plant ergens tegenaan kan groeien: een muur, pergola, stokken of palen. 

  • Geef de planten regelmatig water en zorg dat ze niet uitdrogen, zeker wanneer ze in potten of bakken staan. 

  • Een druif staat graag in een kalkhoudende grondsoort, zoals dat ook op de berghelling in de productielanden vaak het geval is. Wanneer de vruchten zuur zijn kan meer kalkmeststof gegeven worden waardoor ze zoeter worden. 

  • Bemest de plant in de winter. 

  • Nadat de plant gebloeid heeft kun je soms wat groot blad verwijderen zodat de vruchten goed in de zon kunnen rijpen. Dat geldt ook voor wat bloemen of net gevormde vruchtjes. Hierdoor krijgen de resterende vruchten extra voeding en water met grote druiventrossen als resultaat. 

  • Wanneer de plant in de winter volledig in rust is kan hij het beste gesnoeid worden, bij zonnig en droog weer.

  • Vogels zijn ook gek op druiven, bescherm de struik door er een net over te plaatsen.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Kwekers Trots maakt gebruik van analytische cookies en vergelijkbare technieken om je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Check ons cookiebeleid.