Ficus heeft vele vormen

Of je nu houdt van een binnenstruik die een hoop gezellige drukte met zich meebrengt, of een statige groene plant met designerblad, er is een Ficus om oud mee te worden. 

KLEUREN EN VORMEN
Rijk aan bladeren, verkrijgbaar van ministruik tot binnenboom en ook nog eens makkelijk in de omgang. Het is geen wonder dat Ficus zo’n populaire woonplant is. Er is keuze uit exemplaren met kleine blaadjes, zoals de Ficus benjamina, met lange smalle bladeren zoals Ficus alii of juist met enorme bladeren, zoals Ficus elastica. Voor elke stijl van wonen is dus wel een ficus die erbij past. Het is bovendien een sterke plant, die met de juiste verzorging indrukwekkend lang doorgroeit en mooi blijft.

SYMBOLIEK
In de tropen wordt Ficus gezien als een heilige boom: Boeddha zou geestelijke verlichting hebben gevonden onder een Ficus religiosa. Dezelfde soort staat in het Hindoeïsme voor ‘boom van de wereld’ en in het Christendom kwamen de vijgenblaadjes van Ficus Adam en Eva goed van pas om zich mee te bedekken toen ze met kennis werden bedeeld. De luchtwortels van de treurvijg (Waringin) staan voor een verbinding tussen de menselijke wereld en die van de geesten. De betekenis kan per soort verschillen, maar ze hebben bijna allemaal ‘overvloed’ en ‘spirituele rijkdom’ gemeen.

HERKOMST
Ficus is de botanische naam van een geslacht in de moerbeifamilie dat zo’n 750 soorten telt. De meeste groeien in tropische streken waar hun vruchten (vijgen) een belangrijke bron van voedsel vormen voor mensen en dieren. De plant gedijt ook aardig in het milde klimaat rond de Middellandse Zee. Afgaand op archeologische vondsten is het vermoedelijk de eerste boom die voor landbouw werd geteeld in het Midden-Oosten, zo’n 11.000 jaar geleden. De vruchten werden gegeten, rubberboom leverde latex en van de vezels van de soepele bast werden onder andere stoffen en dozen gemaakt.

 Verzorging 

Hoe bonter het blad, hoe lichter Ficus graag staat, al gaat volle zon hem te ver.  De potkluit mag altijd licht vochtig zijn. Op een lichte plek drinkt Ficus meer dan op een schaduwrijke, dan mag je hem dus wat vaker water geven. 
Elke maand wat plantenvoeding houdt hem groen en mooi. Ficus is gevoelig voor kou. Koop je hem in de winter, pak hem dan lekker warm in voor de reis naar huis. 
In de zomer mag Ficus naar buiten: lekker douchen in de milde regen. Ficus is erg honkvast en houdt niet van tocht of vaak verplaatst worden. 

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Kwekers Trots maakt gebruik van analytische cookies en vergelijkbare technieken om je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Check ons cookiebeleid.