Groene stressverlagers

Stress, piekeren, een gejaagd gevoel: niet fijn. En ongezond bovendien, voor lijf én geest. Voorkomen is dus beter dan genezen en planten kunnen daarbij helpen.

GOED VOOR JE GEZONDHEID

Dat planten een positief effect hebben op je fysieke gezondheid, wist je vast al. Zo halen ze ongezonde stofjes uit de lucht en geven ze frisse lucht terug. Bovendien binden ze de strijd aan met droge lucht. En alsof dit nog niet genoeg is, blijken planten ook groene stressverlagers te zijn.

MINDER STRESS DOOR LEVEND GROEN

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen in de buurt van levend groen minder gestrest zijn dan mensen in een plantloze omgeving. Zo stelt Charlotte Lelieveld van Wageningen Environmental Research (Alterra): “Planten geven een prettige uitstraling aan gebouwen, wat een positieve invloed heeft op stressreductie”. En dat geldt dus ook voor jou thuis. Bovendien bleek uit onderzoek van Lohr e.a. (1996) dat mensen in een kamer vol planten een lagere bloeddruk hebben dan mensen in een plantloze omgeving. 

Baden in de natuur

Voor een exotische explosie van kleuren moet je bij orchideën zijn. Bevrijd ze uit hun potten en plaats ze gewikkeld in mos of zelfs hangend aan het plafond, zodat ze de nodige vochtigheid direct uit de lucht kunnen opnemen. Het complete tropengevoel? Dan zijn middelgrote kamerbomen zoals olifantspoot, geldboom, lepelplant, varen en vooral de monstera iets voor jou! Alles rond het ligbad en de douche onttrekken ze perfect aan het oog, waardoor het voelt alsof je in een meertje ligt ergens verscholen in het oerwoud. 

Puur esthetisch

Ja, het oog wilt ook wat. Luchtplantjes doen het hartstikke goed in de badkamer. Tijdens jouw douche drinken ze stiekem van rond dwarrelende druppels. Ze komen in verschillende vormen en maten. Zet ze neer in een speciaal luchtplantpotje of laat ze weelderig hangen aan de douchekop. Vooral de mysterieuze grijze Tillandsia weet van het grootste ochtendhumeur een glimlach te maken. 

GROENE RUSTPUNTEN

Naast die fijne uitstraling, laten planten je één voelen met de natuur. Ze zijn er altijd voor je, als groene rustpunten in een steeds snellere wereld. Laten zich niet gek maken door de waan van de dag, maar doen steady waar ze goed in zijn. Je kunt ze dus ook zien als zen-voorbeelden. Geef je groene stressverlagers een slokje, maak voor jezelf ook een kopje thee en geniet samen van de stilte.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Kwekers Trots maakt gebruik van analytische cookies en vergelijkbare technieken om je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Check ons cookiebeleid.