Houd je huis koel met kamerplanten

Tijdens tropische zomerdagen kan het kwik thuis aardig oplopen. Logisch dat je dan op zoek gaat naar manieren om je huis koel te krijgen. Nu kun je je hele huis volzetten met airco’s of ventilatoren, maar wist je dat er ook kamerplanten zijn die verkoelende krachten hebben? Ze zien er niet alleen mooier uit, het is ook nog eens beter voor de natuur! 

Volgens NASA’S Earth Science Study dragen planten bij aan afkoeling van de aarde. Ze houden zonlicht tegen en zorgen voor neerslag, waardoor de temperatuur van de aarde daalt. Bovendien zorgen hoge temperaturen ervoor dat planten gaan zweten: wordt het te warm, dan laten planten overtollig water verdampen via de bladeren zodat ze kunnen afkoelen. Omdat ze daarmee ook gelijk de omgeving verkoelen, zijn planten de natuurlijkste én mooiste airconditioners voor in je huis. Fijn hè?

FICUS BENJAMINA

Eén van de weinige bomen die het binnendeurs goed uithoudt is de Ficus Benjamina. Sterker nog, deze sterke treurvijg is een echte aanwinst in broeierige zomerhuizen: zijn vele boomtoppen houden de lucht namelijk vochtig en koel. En dat is lekker thuiskomen! De ficus houdt van zon, maar is ook erg dorstig. Let er vooral in de zomermaanden op dat hij genoeg water heeft.

FICUS ELASTICA (RUBBERPLANT)

Hoe meer bladeren een plant heeft en hoe groter ze zijn, des te meer de plant gaat zweten en de luchtvochtigheid in zijn omgeving toeneemt. De Ficus elastica is daarom een graag geziene gast tijdens warme zomerdagen. Zijn grote, stevige bladeren zijn niet alleen mooi, ze zorgen er ook voor dat jouw kamer aangenaam blijft. Zet de Ficus elastica niet in de volle zon, maar wel op een lichte plek. Geef ‘m ook niet teveel water in één keer, maar liever wat vaker kleine beetjes, zodat de grond altijd vochtig blijft. is daarom een graag geziene gast tijdens warme zomerdagen. Zijn grote, stevige bladeren zijn niet alleen mooi, ze zorgen er ook voor dat jouw kamer aangenaam blijft. Zet de Ficus elastica niet in de volle zon, maar wel op een lichte plek. Geef ‘m ook niet teveel water in één keer, maar liever wat vaker kleine beetjes, zodat de grond altijd vochtig blijft. 

 

DRACEANA

Dracaena is een hoge, volle kamerplant- of boom met een of meerdere stammen. Hieruit groeien schitterende bladeren in groen, geel en goud, met soms wat roze of rood. Er is keuze uit veel verschillende soorten blad: klein, fijn en puntig of juist groot en zacht. Wat alle soorten gemeen hebben, is dat het schitterende planten zijn die in elke woonstijl passen. En dat ze makkelijk in het onderhoud zijn. De plant slaat vocht op in de stam en is dus bestand tegen een keertje vergeten om water te geven. Daarnaast helpt de plant het binnenklimaat schoon te houden. Volgens de NASA Clean Air studie is Dracaena een krachtige luchtzuiveraar.

YUCCA

De Yucca heeft lange, puntige bladeren die direct uit de aarde of uit een stammetje groeien. Zet de Yucca op een lichte plaats, maar niet in de volle zon. Regelmatig water geven, tussen de gietbeurten mag de grond licht uitdrogen. Verwen je Yucca af en toe met plantenvoeding.
Bruine bladeren kun je weghalen zodat de plant alle energie kan steken in het gezonde blad.

SCHEFFLERA

Schefflera, ook bekend als vingerboom, is een indrukwekkende groene verschijning met opvallende bladeren die lijken op een hand met een paar vingers teveel. Schefflera staat graag licht, maar niet in de volle zon. Hoe bonter het blad, hoe meer licht hij nodig heeft om die mooie tekening te houden. De kluit mag licht vochtig zijn, maar Schefflera heeft een hekel aan een voetbad.
Eens in de maand wat plantenvoeding in de zomermaanden, in de winter houdt Schefflera winterslaap.
Om de twee jaar verpotten naar een grotere pot houdt de groei in de plant. 

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Kwekers Trots maakt gebruik van analytische cookies en vergelijkbare technieken om je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Check ons cookiebeleid.