Munt

Een zee van groene blaadjes die heerlijk geuren.

Bij munt (de wetenschappelijke naam is Mentha) denk je meteen aan frisgroene zachte blaadjes, maar de plant is er ook in donkergroen, grijsgroen, paars, blauw en lichtgeel. Munt wordt 75-90 cm hoog, heeft vierkante stengels en bloeit in juli en augustus met roze, paarse of witte bloemetjes. Het is een van de meest decoratieve kruidenplanten die er is en een snelle groeier, zodat een flinke plant genoeg blaadjes biedt voor thuisgebruik. Het is bovendien een nuttige tuinbloeier die schadelijke insecten afschrikt en goede – vlinders, hommels, bijen – aantrekt, zodat de hele natuurlijke omgeving ervan opbloeit. 

Onderhouden

Heb je het water geven onder de knie? Dan gaan we verder met het onda

SLIMME SURVIVOR

Munt hoort bij de lipbloemenfamilie en groeit overal, behalve in Zuid-Amerika en Antarctica. Het is een echte overlever: als er niet genoeg vocht is, gaat de plant dood, maar blijven de wortels stand-by staan tot de omstandigheden beter zijn. Is de grond weer vochtig genoeg, dan loopt de plant weer uit. Naast de klassieke muntplant, zijn er vele hybrides die naast munt ook smaken en geuren naar bijvoorbeeld aardbeien, gember of citroen. Het is al eeuwenlang een van de meest gebruikte kruiden in de keuken en het alternatieve medicijnkastje. 

TRIVIA

  • In de Griekse mythologie was Minthe een waternimf die door koningin Persephone werd veranderd in een ‘zoetruikend plantje’ om haar verleidelijke talenten onschadelijk te maken.

  • Als thee heeft munt een kalmerende werking op de maag en de darmen, het van munt gemaakte menthol helpt bij benauwdheid. 

  • Munt is het kruid van de gastvrijheid, in zuidelijke streken staan de planten om die reden traditioneel aan de voorkant van het huis.   

 

VERZORGING 

  • Munt kan volle zon hebben, maar staat bij voorkeur in halfschaduw op een koele, wat vochtige plek.

  • Omdat de plant in de volle grond makkelijk woekert, zet je munt het best in een pot of bak.  

  • De kluit mag altijd licht vochtig zijn. 

  • Als je de bloemknoppen weghaalt, steekt de plant zijn energie in het aanmaken van nieuwe blaadjes. 

  • Na de bloei in augustus een beetje terugsnoeien. 

  • Munt is winterhard en komt het volgende voorjaar gewoon weer op.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Kwekers Trots maakt gebruik van analytische cookies en vergelijkbare technieken om je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Check ons cookiebeleid.