CJ Orchids

Over 10 jaar hebben wij een eigen orchideeënsoort in de markt gezet.

Heimen Quik, eigenaar CJ Orchids
“Het duurt 46 weken voordat een orchidee van jong stekje tot een winkelwaardig exemplaar is uitgegroeid. In die tijd worden ze hier ontzettend verwend, zodat ze thuis zo mooi en lang mogelijk staan.”

Aan het woord is Heimen Quik, eigenaar van CJ Orchids in Gameren. Iedere week verlaten zo’n 60.000 orchideeën zijn kwekerij. Toch zijn er slechts twee mensen direct betrokken bij de kweek. Het overgrote deel van de werkzaamheden is volledig geautomatiseerd.

Klimaatcomputers houden de omstandigheden in de kas nauwgezet in de gaten. Bij dertig graden en een luchtvochtigheid van 75% worden de wortels en het blad gekweekt. Daarna gaan de planten naar een koeler gedeelte van de kwekerij, zodat ze ‘schrikken’ en takken en bloemen gaan vormen. Dreigt het toch te warm te worden in de kas? Dan gaat de airco aan.

Geen meelifters

De orchideeën staan in rijen opgesteld op lange tafels. Eens in de zoveel tijd komt er een machine langs die een complete tafel optilt en naar een andere locatie transporteert in de vier hectare grote kwekerij. De meeste interactie vindt nog plaats op het gebied van bestrijding. Dat gebeurt sinds twee jaar uitsluitend natuurlijk, met de inzet van roofmijten en spinnen. En geen zorgen, voordat een plant de kwekerij verlaat, wordt deze netjes afgestoft om eventuele ‘meelifters’ te ondervangen.

“We hechten evenveel waarde aan wat er boven de grond gebeurt als hoe een orchidee zich ondergronds in de pot ontwikkelt,” laat Quik zien in een kas vol transparante potten met halfwassen orchideeën. Zo komt er meer licht bij de wortels. Bovendien gaan door de iets hogere pot de bladeren naar boven staan, ook weer voor een betere opname van het licht.

“De laatste jaren hebben we enorm geïnvesteerd in het selecteren van de juiste orchideeënpotgrond. Eentje die de plant optimaal tot z’n recht laat komen, en daarnaast wat extra reserves kan opnemen, zodat de plant ook in de winkel voldoende vocht en voedingsstoffen heeft. We testen nu zes verschillende soorten van dit zgn. substraat, en hopen eind dit jaar de ideale mix van veen, kokos en schors gevonden te hebben.”

Wat er onder de grond gebeurt, is voor ons even belangrijk als de bloem zelf.

Heimen Quik, eigenaar CJ Orchids

Toprassen

Witte, paarse, gele en groene velden wisselen elkaar af in de kassen, al naar gelang de kleur van de bloem en de fase van opkweken waarin de orchidee zich bevindt. “We steken heel veel energie in het nog beter maken van onze planten. We begonnen ooit met een scala aan soorten en hebben dat teruggebracht naar een twintigtal toprassen. Het groeit en bloeit hier, dat is de charme van het vak.”

Om uniformiteit in kleur, vorm en kwaliteit te garanderen, werkt CJ Orchids met zaailingen die worden opgekweekt in speciale laboratoria. “Als we hier zelf met zaad gingen werken, was niet één plant hetzelfde. Daar zitten onze klanten niet op te wachten. Wel zijn we bezig met veredeling. Daarbij selecteren we specifieke zaailingen die we met elkaar kruisen. Over tien jaar wil ik op deze manier mijn eigen orchideeënsoort in de markt hebben gezet. Sneller dan dat gaat niet, je hebt immers al een klein jaar nodig om überhaupt een orchidee op te kweken.”

Vensterbank als graadmeter

Voor de meeste orchideeën die in een Nederlands huis belanden, geldt dat de vensterbank de officieuze graadmeter is. Quik: “Ik let erop dat mijn planten een mooi compact blad hebben. Niet te lang, dat past dus niet in de vensterbank. Er moet een bepaald aantal takken aan zitten, van ieder een bepaalde lengte, en de orchidee moet al deels in bloei staan wanneer deze naar de winkel gaat. Maar ook weer niet te veel, mensen willen zelf nog wat knoppen uit zien komen.”

Bepalen of een orchidee klaar is om zijn warme nest bij CJ Orchids te verlaten gebeurt deels automatisch, deels handmatig. Planten gaan eerst door een speciale camerakas. Die heeft nog het meeste weg van een 3D-scanner die je ook op Schiphol tegen zou kunnen komen. Deze bepaalt in eerste instantie de rijpheid van de plant. Nog te rauw? Terug naar de kas. Mooi op schema? Door naar de productiehal.

Daar maakt een team de orders klaar. Dat gaat niet enkel op kleur, maar ook op andere kenmerken van de orchidee. ‘3 takken, meer dan 18 bloemen’, valt te lezen op een kar die volgeladen en geseald staat te wachten op transport.

En dan is toch echt de tijd van afscheid nemen aangebroken. Na een klein jaar vertroetelen in de kas lonkt de vensterbank. Nog één tip van Quik: “Zet de orchidee bij voorkeur aan de oostkant van het huis en dompel ze één keer per week. En mocht de verwarming onder de vensterbank zitten, let dan een beetje op of de lucht niet te droog wordt. Daar houden ze niet van.”

0
weken

doet een orchidee erover om van jong plantje op te groeien naar een winkelwaardig exemplaar

Kwekers Trots maakt gebruik van analytische cookies en vergelijkbare technieken om je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Check ons cookiebeleid.