Perkgoed inspiratie

Verlang je naar een beetje zwier in je tuin of hangmanden, dan zijn de diverse stekperkplanten onontbeerlijk. Laat je inspireren door deze voorbeelden.

UITGELICHT

IJzerhard (officiële naam: Verbena) is een levenslustige plant die alle kanten op bloeit. Deze kruidachtige tuinbloeier heeft aan het uiteinde van elke stengel heel veel bloemetjes in wit, lila, dieppaars, knalroze of felrood. De meeste bloemen zijn effen gekleurd, maar er zijn er ook met twee- en meerkleurige bloemen. Hoe meer zon ze krijgen, hoe dieper ze van kleur worden. Vanwege de onregelmatige, open structuur is ijzerhard een aanwinst voor hangmanden, kuipen en bakken. In de volle grond wordt vooral de rechtop groeiende variant een echte weefplant, die zich mooi vermengd met buurplanten in de border. IJzerhard is verkrijgbaar van april tot en met juni en trekt insecten en vlinders aan, die helpen je tuin nóg mooier te maken. (foto 1)

Bacopa (Sutera cordata) is een alleskunner. Hangen, de bodem bedekken, beeldig bloeiend ergens overheen kruipen, niets is deze compacte, rijke zomerbloeier te gek. Het groene blad is klein en hartvormig, de bloemen hebben vijf blaadjes en zijn wit, blauw of roze. Ze verschijnen over de hele plant, zodat het lijkt alsof er een tapijtje van kleur over het groen ligt. Bacopa bloeit van mei tot oktober en schittert vooral in hangmanden, potten en kuipen, waar de stengels met bloemen diep over de rand hangen. In de volle grond is Bacopa  een bodembedekker. (foto 2)

Huzarenknoop of dwergzonneroos (officiële naam: Sanvitalia procumbens) biedt rijk en dicht groen blad, waartussen een massa heldergele bloemen met een donker hartje tussen bloeit. De bloemen zijn stuk voor stuk zonnetjes met linten als bloemblaadjes, wat huzarenknoop een stralende aanblik geeft. Dit een- of tweejarige plantje wordt niet hoger dan 20 cm en heeft lange vertakte stengels die diep afhangen. In de volle grond is het een tijdelijke bodembedekker, maar met deze tuinbloeier maak je ook mooie arrangementen in bakken en schaken, voor bijvoorbeeld op de tuintafel. (foto 3)

VERZORGINGSTIPS

Een zonnige standplaats zorgt voor de mooiste bloei. Hou de aarde licht vochtig.
Voor optimale bloei eens in de twee weken een beetje plantenvoeding voor bloeiende planten geven en uitgebloeide bloemen wegknippen.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Kwekers Trots maakt gebruik van analytische cookies en vergelijkbare technieken om je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Check ons cookiebeleid.