Pernettya of parelbes

Mooi wintergroen blad en ook nog eens schitterende knikkers van bessen: parelbessen doen hun uiterste best om je tuin en terras seizoenen lang op te vrolijken.

Parelbes, officiële naam: Pernettya mucronata, is een groenblijvende lage heester met kleine blaadjes die glanzend donkergroen zijn. Tijdens de bloei in mei en juni steken deze mooi af tegen trossen kleine, veelal witte klokvormige bloemen. Die bloemen worden vervolgens mooie, opvallend grote bessen die heel lang als trosjes parels aan de plant blijven zitten. De bessen kunnen wit, lila, roze, karmozijn, felroze, dieprood en wit met roze vlekken zijn, afhankelijk van de variëteit. Je kunt de parelbes in de volle grond zetten, als bodembedekker, of in bakken en potten.

HERKOMST

Parelbes is inheems in het zuiden van Argentinië en Chili tot aan Vuurland. Daar vormen ze uitgestrekte velden. De plant behoort tot de heidefamilie en is een zusje van bergthee. Parelbes groeit in de breedte, in het wild in zo’n 1,5 meter omtrek. De plant die jij in de winkel of het tuincentrum koopt blijft veel kleiner. Met zijn wilde broer heeft hij gemeen dat hij in de zon compact blijft en op een schaduwrijke plek uitschiet.

TRIVIA

  • Officieel heet de plant Pernettya mucronata. De naam is afgeleid van het Latijnse Perneo, wat rondtollen betekent. Het woord verwijst naar de ronde bessen die zo groot als knikkers zijn.

  • In het vulkanische gebied in Zuid-Chili is parelbes de meest voorkomende plant boven de boomgrens.

  • De wilde bessen zijn eetbaar voor vogels, maar jouw parelbes is niet geschikt voor menselijke consumptie.

 VERZORGING

  • Parelbes kan niet in de volle zon staan, maar wel op een zonnige standplaats tot halfschaduw.
  • De plant heeft veel water nodig en mag op een vochtige plek in de tuin staan. Begiet bij voorkeur met regenwater, in leidingwater zit te veel kalk voor een parelbes.

  • De plant staat graag in luchtige, zure grond.

  • Gun een parelbes in de winter een beschutte plek, uit de wind, zeker als de plant in een pot staat. Bij strenge vorst de plant even afdekken.

  • Bij voorkeur in de winter of het vroege voorjaar uitlopers snoeien of de parelbes in model knippen. De plant loopt dan gewoon weer uit en blijft zo mooi vol.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Kwekers Trots maakt gebruik van analytische cookies en vergelijkbare technieken om je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Check ons cookiebeleid.