Portulaca

Felgekleurde bloemen, uithoudingsvermogen in de volle zon en portulaca blijft ook nog eens eindeloos nieuwe knopjes aanmaken – is dit de leukste zomerbloeier ooit? 

De zomerse kleuren van postelein, ook bekend als Portulaca of portulak, zijn een lust voor het oog en doen meteen denken aan tropische sferen. In de knop is dit een bescheiden groene verschijning met dikke groene blaadjes. Tonen de knopjes hun eerste kleur, dan weet je niet wat je meemaakt: rood, oranje, roze, geel, wit en lila, en soms zelfs allemaal door elkaar, met enkele en dubbele bloemen. De zomerbloeier is naaste familie van de opgaande soort die als lichtzure, zilte groente wordt gegeten.  

PRACHTIG IN EEN LAGE SCHAAL

Postelein zie je vaak in hangmanden, maar staat zeker zo mooi in een lage schaal of bak. In de volle grond is het een bodembedekker die heel geschikt is voor borderranden en in rotstuinen. Deze laagblijvende, rijkbloeiende zonaanbidder is makkelijk in de omgang. Net als een vetplant kan hij door de vlezige dikke blaadjes een wat drogere periode goed overbruggen. De plant wordt ongeveer 20 cm hoog en bloeit door tot de eerste nachtvorst. 

SWINGENDE WERELDBURGER

Postelein groeit overal in de subtropen, van Noord-Afrika via het Midden-Oosten en India tot Maleisië. In Iran zijn bij archeologische opgravingen resten gevonden waaruit op te maken valt dat het daar al zo’n 3000 jaar als kruid wordt gebruikt. Postelein kwam rond 1700 via reizigers en handelaars in Europa terecht.

VERZORGINGSTIPS:

  • Postelein staat graag in goed doorlatende grond.

  • Hou de kluit bij voorkeur lichtvochtig en zeker niet te nat.

  • Hoe meer zon, hoe uitbundiger de bloei van postelein.

  • Eens per maand een beetje plantenvoeding levert extra bloemen op. 

  • Als je de uitgebloeide bloemetjes weghaalt, krijg je een extra rijke bloei.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Kwekers Trots maakt gebruik van analytische cookies en vergelijkbare technieken om je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Check ons cookiebeleid.