Puper klokje

Puper klokje

Deze plant doet het even anders dan anderen. Want waar de meeste vaste planten in de winter bovengronds afsterven, zo blijft het purperklokje in de koude maanden bladhoudend. Bikkel!

Purperklokje, of Heuchera, is een winterharde vaste plant met bijzondere eigenschappen. De plant houdt niet alleen jaarrond zijn bladeren vast, die bladeren zijn ook nog eens gifgroen, karamel, dieprood, lemon, zilver, zwart of brons van kleur. Sommige soorten purperklokje hebben tweekleurige bladeren, bijzondere nerven of insnijdingen van het blad. Er zijn ook soorten met XXL bladeren. Boven dat bijzondere blad steken in de zomer ook nog fijne bloemtrosjes op dunne, lange bloemstengels uit. Het purperklokje kun je zowel in de volle grond planten als in potten, bakken en manden. 

HERKOMST

Het purperklokje komt van oorsprong voor in Mexico en de Verenigde Staten. De plant is al in de 17-de eeuw vernoemd naar de botanicus J.H. von Heucher.

 

VERZORINGSTIPS

 
  • Het purperklokje staat graag op een halfschaduw of schaduwrijk plekje in de tuin. Wanneer hij in de volle zon staat, en/of in bakken zal hij extra water willen. 

  • In vrijwel iedere grondsoort voelt de plant zich thuis. 

  • Om de plant gezond en krachtig te houden kun je regelmatig wat meststof toedienen. 

  • Het is aan te bevelen het purperklokje iedere drie jaar in het najaar of voorjaar uit de grond te halen en te scheuren. Scheuren is planten met genoeg wortels uit elkaar trekken om zo twee of meerdere planten te verkrijgen. Zo blijft de ‘moederplant’ ook jong en groeikrachtig. 

  • Wanneer de plant zichzelf boven de grond uit drukt is het verstandig ze ook in het najaar te verplanten en wat dieper weg te planten. 

  • Haal in het voorjaar wat lelijk blad weg zodat jouw purperklokje weer lekker kan uitgroeien met nieuw blad.  

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Kwekers Trots maakt gebruik van analytische cookies en vergelijkbare technieken om je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Check ons cookiebeleid.