Tuinpalmen

Een statige palm in je tuin, die je doet mijmeren over verre oorden?

De Phoenix, ook bekend onder zijn Nederlandse naam dadelpalm, ken je misschien van reizen in Zuid-Europa, Noord-Afrika of de Canarische eilanden. Daar loop je de palm veel tegen het lijf. De palm geeft met zijn dikke stam en grote geveerde bladeren een extra tropisch tintje aan het straatbeeld. Bij de Phoenix komen we twee soorten palmen tegen, de P. canariensis (dadelpalm) met stug, opgaand geveerd blad en de P. roebelenii (dwergdadelpalm), met wat zachter, sierlijker, gebogen blad. Deze is in verschillende lengtes verkrijgbaar, tot wel aan drie meter hoog, soms zelfs meerdere in een pot. Zo groot als in de vakantielanden zullen ze wel niet worden, maar het vakantiegevoel roept deze Phoenix zeker op. Phoenix kun je het beste gebruiken als kuipplant die in de winter vorstvrij moet overwinteren en van april tot oktober buiten kan staan.

HERKOMST

De Phoenix canariensis groeit van oorsprong op de Canarische eilanden en de P. roebelenii komt uit Laos en Indochina. De symbolische betekenis van de dadelpalm heeft te maken met de intocht van Jezus in Jeruzalem op Palmzondag. De Joden zwaaiden met palmtakken terwijl Jezus op weg was naar de kruisiging.

TRIVIA 

  • Van de Phoenix canariensis komen de dadels. Het zal in een gematigde klimaat wel moeilijk zijn om deze aan je palm te krijgen. De meeste dadels worden dan ook geïmporteerd uit de productiegebieden, onder andere de Canarische eilanden. 

  • De Phoenix behoort tot de familie van de palmen net als kuipplanten Chamaerops, Washingtonia en de zeer winterharde Trachycarpus.

  • De Phoenix kan ook goed gebruikt worden als kamerplant of gebruik in kantoren door zijn luchtzuiverende eigenschappen.

 

VERZORGINGSTIPS

Door zijn stugge, dikkere bladeren is de Phoenix niet veeleisend. Op een warme, zonnige of halfschaduw plek voelen deze palmen zich al snel thuis.

Geef de planten regelmatig water en zorg dat de grond niet uitdroogt. Geef je Phoenix een keer per vier weken plantenvoeding, zeker wanneer de planten in potten staan. 

De palm kan enkele graden vorst verdragen maar we raden aan om hem in de winter vorstvrij te laten overwinteren. Je kunt de plant eventueel afdekken met noppenfolie of vliesdoek als de temperatuur niet onder de – 5 graden Celsius komt. 

Pas op bij het beetpakken van de Phoenix of met kinderen in de buurt: de plant heeft venijnige doornen onder aan de plant, die vlijmscherp kunnen zijn. Oude bladeren kun je wegsnijden aan de basis, zodat langzaam een Phoenix op een stam zal ontstaan.

 

 

Bron:mooiwatplantendoen.nl

 

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Kwekers Trots maakt gebruik van analytische cookies en vergelijkbare technieken om je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Check ons cookiebeleid.