Violen

Bloeiend geluk in sprankelende kleuren. Het heeft iets aanstekelijks, de hartvormige, zonnige gezichtjes van viooltjes in je tuin – zie daar maar eens niet vrolijk van te worden! 

KLEUREN EN VORMEN

Grote bloemen, kleine bloemen, roze, zwart, oranje, blauw mét geel én wit, geurend of juist niet, met een olijk oogje of met strepen, er is altijd een viooltje (officieel: Viola) van je gading te vinden. Ze bloeien vroeg in de lente zodat ze snel kleur leveren aan je tuin en houden het heel lang vol. Tegen de tijd dat ze uit hun krachten zijn gegroeid, zijn de eerste nazomer- en herfstviolen al in zicht. Dat maakt van viooltjes een ideale tuingenoot: veel bloemen, veel fleur, weinig werk.


HERKOMST

Er bestaan meer dan 500 soorten die vooral voorkomen op het noordelijk halfrond in gematigde streken, vaak op vochtige plekken met wat schaduw, al ziet viooltje ook kans om te groeien tussen tegels: het is een echte doorzetter. Het viooltje heeft zijn eigen familie en vormt de grootste groep binnen de Violaceae. Het moderne viooltje stamt af van twee heel oude soorten, de Quatre Saisons en het Russische viooltje.

VERZORGING:

  • Het viooltje is een makkelijke plant en houdt van gewone potgrond.

  • De plant heeft het vooral naar zijn zin op een plekje in de volle zon tot halfschaduw.

  • Hou de kluit vochtig, dan bloeit viooltje het mooist.

  • Eens per maand kun je wat plantenvoeding geven, als fijn extraatje.

  • Uitgebloeide bloemetjes kun je het beste verwijderen, dat zorgt voor nieuwe bloemen.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Kwekers Trots maakt gebruik van analytische cookies en vergelijkbare technieken om je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Check ons cookiebeleid.