Voorjaarsbloeier: Primula

Primula’s staan bekend als gezellig gekleurde winter- en voorjaarsplantjes die je zowel binnen als buiten kunt zetten. De plant is te herkennen aan zijn fris en vrolijk gekleurde bloemen en stevige groene blaadjes.

Symboliek

Primula is afgeleid van primus (eerste) omdat de plant een van de eerste bloeiers van het jaar is. De plant symboliseert daarom ook een nieuw begin, groei en hoop.
De Primula wordt ook wel sleutelbloem genoemd. Deze naam komt van een legende. Het verhaal gaat dat een hemelpoortbewaker een hele grote bos met gouden sleutels had. Op een dag viel deze sleutelbos uit zijn handen. Op de plek waar de sleutelbos viel groeide een opvallende plant met een tros goudgele bloemen, Primula’s dus. De sleutelbloem was op dit moment geboren. 

Herkomst

Wilde Primula’s komen vaak voor in de bergen van het noordelijk halfrond. In de Europese Alpen groeien wel zo’n 15 soorten. De plant groeit zowel in vochtige weilanden als in 5.000 meter hoog gelegen bossen in de Himalaya. In de bergen bestuiven vlinders de Primula, vandaar dat er witte, roze, blauw of violette bloemen groeien. In het laagland daarentegen zijn Primula’s vaak geel omdat ze worden bestuift door bijen. Bijzonder toch?! 

Verzorging

Zet de Primula in het licht maar niet in direct zonlicht. Daarnaast houd de plant van een koele plek. De Primula bloeit helemaal op bij temperaturen van 12 tot 15 graden. De plant houd van een vochtige grond, maar geef steeds kleine slokjes. De plant geeft ook aan wanneer hij dorst heeft doordat de bloemen en bladeren dan slap gaan hangen. Geef de Primula in dit geval snel water, dan is de kans groot dat hij weer snel opknapt. Wanneer je de uitgebloeide bloemen wegknipt kun je extra lang genieten van de bloei van de plant door de aanmaak van nieuwe bloemen.  Als de plant helemaal is uitgebloeid, geef hem dan een mooi plekje in de tuin. Na zo’n twee maanden bloeit de Primula dan weer opnieuw. 

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Kwekers Trots maakt gebruik van analytische cookies en vergelijkbare technieken om je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Check ons cookiebeleid.